pagina's

maandag 2 mei 2022

Gevaar bestaat dat minima de energietoeslag van 800 euro moeten inleveren in de vorm van belastingen

Energietoeslag zit kwijtschelding van gemeentebelastingen een beetje in de weg.

Voorkwijtschelding van gemeentebelastingen en waterschapslasten bestaanbelachelijke regels. Je ‘vermogen’ moet 0 zijn. Is het een beetjemeer, dan wordt er van uitgegaan dat je belasting kunt betalen. Deenergietoeslag van 800 euro voor de minima is een extraatje om de uitde pan gerezen energiekosten enigszins te kunnen dekken. Staat ditbedrag langer dan 3 maanden op je rekening, dan bestaat in principehet gevaar, dat het tot je vermogen wordt gerekend en dat je erbelasting van moet betalen. De waterschapslasten engemeentebelastingen kunnen in sommige gemeenten wel oplopen tot 400of 500 euro tezamen.

Voorkwijtschelding van waterschapslasten en gemeentebelastingen bestaanin principe de volgende regels. Voorkwijtschelding mag u niet meer geld op uw betaalrekening,spaarrekening of gezamenlijke rekening hebben dan hetnormbedragvoor kwijtschelding dat geldt voor je leefsituatie.(bijstandsniveau). Plus 1 maand kale huur plus 1 maandziektekostenverzekering zonder het bedrag van gespreide eigen risicoen minus de normpremie ziektekosten 2022. Bij een alleenstaande isdat 34 euro en bij een echtpaar 79 euro.

Staater ook nog wat spaargeld buiten de bovengenoemde bedragen op jerekening, dan wordt je geacht belasting te kunnen betalen. In depraktijk moet je de eerste 400 euro die je spaart weggeven aan degemeentebelastingen enwaterschapslasten.Pas wat je daarboven spaart, mag je houden. En dat bedrag aangemeentebelastingen moet je ieder jaar betalen. Als iemand met eenminimuminkomen dus in een jaar van meevallertjes1000 euro spaart, en hetjaar daarop zit het wat tegen dan kan hij die 1000 euro dus nietgebruiken om tegenvallers op te vangen. Alles moet ingeleverd wordenbij de gemeentebelastingen. Dat geldt onder bepaalde voorwaarden ookvoor het vakantiegeld, dat in mei/juni wordt uitbetaald. Ditvakantiegeld mag maximaal drie maanden op je rekening staan, wantdaarna wordt het als vermogen gezien waarvan je belastingkunt betalen. Die regel van drie maanden geldt in principe voor alleextra uitbetalingen, zoals vakantiegeld, 800 euro energietoeslag,teruggave eigen risico, etc. Die800 euro energietoeslagwordtals bijzondere bijstand uitbetaald, en voor de gemeentebelastingenniet als inkomen gerekend. Maar als het langeretijdop je rekening staat is het vermogen en moet je gemeentebelastingenbetalen. Ditwerkt door op andere terreinen. Rechters gaan er in bijzonderebijstand zaken waarbij geprotesteerd wordt tegen afwijzing vanbijzondere bijstand vanuit, dat je met een inkomen op bijstandsniveaukunt sparen en houden er geen rekening mee, dat je belasting moetgaan betalen.

Eenwoordvoerstervan de gemeente Amsterdam gaf aan, dat als de 800 euro na een halfjaar nog op je rekening staat, omdat de naheffing van de energie nogniet heeft plaatsgevonden, en je krijgt aan aanslag belastingen, dankun je een speciaal verzoek indienen om het vrij te laten. Maar danmoet je wel zelf aan de bel trekken. Bij de gemeente beschikken zeslechts over het saldo van 3 maanden bankafschriften, en ze kunnendan niet zien dat het omeen doeluitkering gaat die tot doel heeft energiekosten te betalen.Maarhet is onduidelijk of ze wat dit betreft in alle gemeenten dezelfderegels hanteren.

Almet al bestaat er door de belachelijke regels op het gebied vankwijtschelding het gevaar, dat mensen met een minimuminkomenbelasting moeten gaan betalen bij uitbetaling van de energietoeslag.

Ongeveereen jaar geleden heeft de vorige regering de maatregel genomen, datduurzaam arbeidsongeschikten en AOW-ers 2000 euro spaargeld mogenhebben, om toch voor kwijtschelding in aanmerking te komen. Maar doorde trage besluitvorming is die maatregel nog steeds niet ingevoerd,en gelden voor dit jaar nog steeds de bovengenoemde belachelijkeregels. Er wordt al jaren geprotesteerd tegen deze regels, en deTweede Kamer heeft al jaren geleden een motie aangenomen dat deregels moeten veranderen, maar minister Ollengren weigerdesystematisch de regels op het gebied van vermogen tegen deKamermeerderheid in te veranderen en pas vorig jaar werd het besluitvan de 2000 euro spaargeld voor specifieke groepen genomen. Overigenswellicht ten overvloede: de regels voor vermogen in de bijstandbetreft andere bedragen maar dat heeft niets met dekwijtscheldingsregels te maken.

Pietvan der Lende

]]>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten